Amplasament geografic
Stațiunea Buziaș este situată in Câmpia Banatului la o altitudine de 128 de m și o distanța de 34 km sud-est fața de Timișoara, și la 23 km sud-vest față de Lugoj. Față de frontierele tarii, Buziașul este situat la 180 km de frontiera cu Ungaria și 97 km de Serbia.
Factori naturali de cură
Ape minerale carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, clorurate, calcice, magneziene, hipotone si aeroionizare cu predominenta negativă Dioxid de carbon liber Mofete Aer puternic ionizat.
Indicații terapeutice
Afecțiuni cardiovasculare (arteriopatii, cardiopatii cronice ischemice, hipertensiune arteriala, valvulopatii, sechele post accidente vasculare cerebrale, boli cronice ale venelor) Boli ale sistemului nervos central ( sechele după semipareze și pareze) Boli de nutriție si metabolism Nevroza astenica, tulburări neuro psihice Tulburări neuro endocrine, boli renale Boli reumatismale de tip degenerativ Afecțiuni ale aparatului renal
Contraindicații
Cardiopatie ischemică dureroasă cu crize frecvente; Cardiopatie ischemică nedureroasă cu tulburari grave de ritm sau conducere, cu fenomene de insuficiența cardiacă; Valvulopatii cu insuficiență cardiacă sau cu accidente trombo-embolice ; Stenoza mitrală și aortică; Leziuni plurivalvulare; Insuficiență cardiacă ; Arteriopatii cu tulburari trofice; Ateroscleroză cerebrală ; Accidente trombotice cerebrale; Insuficiențe venoase ; Anevrisme aortice ; Insuficiență circulatorie cerebrală ; Flebite acute sau subacute.
Acces
Rutier: București - Timișoara (E 70), DJ 583 de la Timișoara și Lugoj Feroviar: București - Timișoara Aerian: 40 km de aeroportul Timișoara - Traian Vuia
Scurt istoric
Buziaș a fost declarată oficial stațiune in 1819, fiind cunoscută încă din perioada romanilor sub denumirea de Ahibis. Pentru prima oară apele minerale au fost valorificate pentru tratament în anul 1811, de primul medic balneolog român Gheorghe Ciocârlan.
Clima
Climat de câmpie influențat de mase de aer mediteranean, continental de tranziție cu influențe submediteraneene, fără diferențe bruște de temperatura de la un anotimp la altul. Temperatura medie anuala este de 10oC (22oC In luna iulie si cca. -1oC in luna ianuarie). Precipitațiile anuale variază intre 700-750 mm. Aerul are o ionizare negativă puternică, având efecte sedative asupra organismului.
Tipuri de proceduri
Băi calde cu apă minerală la cadă Aeroterapie Saună Kinetoterapie Mofete Hidrokinetoterapie Fizioterapie Electroterapie Inhaloterapie Fitoterapie Împachetări cu parafină Aerosoli Acupunctură Masaje Gimnastică medicală Cură de teren Cură internă.
Compozita resurselor balneare
Apele minerale sunt carbogazoase, bicarbonatate, clorurate, sodice, bromoiodurate, calcice, magneziene, feruginoase, atermale, hipotone. Temperatura 13 -14 oC, debit de 8,9 l/s, concentrația de CO2 2000 ml; dioxidul de carbon liber și în mofete conține gaz carbonic 95 - 98 %l metan, 0,76 % azot 0,8 %.; aerul puternic ionizat conține 800 +1270 ioni negativi / cmc aer.
Obiective turistice
Timișoara (Muzeul Banatului cu secțiile de istorie, științele naturii, artă); Catedrala romano-catolica (1773) construită in stil baroc; Bastionul Cetații Timișoara unul dintre puținele fragmente, ce se mai pot vedea din cetatea de tip Vauban ridicată de către imperiali in sec XVIII; Lugoj ( Muzeul de istorie, etnografie si arta, catedrala ortodoxă in stil baroc (1759); Traian Vuia, casa memorială a inventatorului motorului cu reacție; Ruinele cetații feudale Marginea (sec XVII), Giarmata; Muzeul etnografic al Svabilor; Expoziția de Artă Populară Banateană "Iulia Folea Troceanu " ; Capela din dealul Silagiu; Izvoarele " Mihai " și " Iosif " ; Colonada, unică în Europa prin lungimea ei de 500 de metri
Artizanat
Aita Mare (ceramică smaltuită, țesaturi cu motive geometrice si florale) Baraolt (secție de etnografie si artă)
Specialități gastronomice
Preparate specifice bucătariei bănățene: sarmale bănățene, Varga Bèles (budinca din tăieței de casa cu brânză de vaci și stafide, învelită în foaie de placintă), pogacele (se servesc la țuica), ciorbă de vițel, iofca (cu varză, cu brânză, cu nuca), gulaș, papricaș cu găluște, mâncare bănățeană cu carne de porc.