Stațiunea Călimănești-Căciulata

Amplasament geografic

Stațiunea este situată la o altitudine de 260 m, în Depresiunea Subcarpatică Jiblea -Călimănești, pe malul drept al Oltului la ieșirea acestuia din Carpații Meridionali.

Factori naturali de cură

Ape minerale cu concentrații ridicate, compoziții chimice și temperaturi variate, sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene, în cea mai mare parte hipotone; 
Bioclimat sedativ de crutare.

Indicații terapeutice

Afecțiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice, colite cronice); 
Afecțiuni hepatobiliare (diskinezii biliare, colecistite cronice, tulburari post operatorii ale ficatului; hepatite cronice, pancreatite cronice); Afecțiuni renale si ale căilor urinare; 
Afecțiuni metabolice și de nutriție (diabet zaharat, obezitate); 
Afecțiuni reumatismale inflamatorii (artroze); Afecțiuni neurologice periferice; 
Afecțiuni respiratorii (astm alergic, bronsite, traheobronsite cronice); 
Afecțiuni asociate (ginecologice, dermatologice, cardiovasculare, astenie, boli profesionale).

Contraindicații

Afecțiuni in stadiu acut, boli infectioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii abundente și repetate de orice fel, sarcină patologică in orice luna și sarcina normală începând cu luna a V a, epilepsie și boli psihice, alcoolism.

Acces

Rutier: București - Pitești - Sibiu pe DN 7; Craiova - Râmnicu Vâlcea pe DN 65C și Călimănești - Căciulata pe DN 7; Tg. Jiu - Râmnicu Vâlcea pe DN 67 și Căciulata pe DN 7; 
Feroviar: București - Piatra Olt - Râmnicu Vâlcea - Călimănești - Căciulata.

Scurt istoric

Dovezi ale folosirii apelor minerale din zona Călimănești Căciulata datează din vremea romanilor care au construit aici fortificații și terme. Căciulata împreună cu Călimănești sunt atestate documentar in 1388. Mai târziu, călugării Mânăstirii Cozia au construit aici o bolnița pentru tratament utilizată, între alții, de Mircea cel Bătrân și Matei Basarab, domnitori ai Țării Românești. În secolul XVII Matei Basarab înființase aici o "moara de hârtie". Izvoarele minerale, cunoscute din timpul dacilor și romanilor, sunt valorificate terapeutic începând cu anul 1830. Apele minerale au fost folosite și de către Napoleon al III lea , împăratul Franței, care suferea de rinichi. Dr. Caillat a prezentat apele minerale de aici in "L'Union medicale" în anul 1859. 
In 1873 apele de la Călimănești Căciulata au fost prezentate în colecția apelor minerale la expoziția de la Viena.

Clima

Temperat continental blând caracteristic depresiunilor subcarpatice fără contraste termice. Temperatura medie anuală este de 9.8 grade Celsius, temperatura medie a lunii iulie fiind de 20 grade Celsius iar a lunii ianuarie de -1,5 grade Celsius. Cantitatea medie anuală de precipitații este de 750-800 mm. Umiditatea aerului este cuprinsă între 60-80%.

Tipuri de proceduri

Hidroterapie; aerosoloterapie; electrofizioterapie (ultraviolete, ultrasunete, ionizari, magnetodiaflux, masaje uscate, băi de lumina, dușuri kineto, băi de plante și cataplasme); kinetoterapie.

Atracții turistice

Mânăstirea Turnu, ridicată de Mitropolitul Varlaam in 1676; 
Mânăstirea Stănișoara; 
Mânăstirea Cornetu 
Ruinele Castrului roman Pons Vetus de la Căineni; 
Defileul Oltului Turnu Roșu - Cozia 
Râmnicul Vâlcea: Muzeul de Artă; 
Schitu Cetățuia 
Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni 
Mânăstirea Bistrița 
Excursii pe Valea Cheii și Muntele Cheia Strambă; 
Drumeții in Munții Coziei (rezervație naturală, 17000 ha.)