Stațiunea Mangalia

 

Amplasament geografic

Situată în extremitatea de SE a României, pe malul Mării Negre la 44 km sud fața de Constanța, la aceeași latitudine ca orașul francez Nisa.

Factori naturali de cura

Apa mării; nămol sapropelic extras din Lacul Techirghiol; ape mezotermale sulfuroase; bioclimat marin bogat în aerosoli salini cu efect stimulent asupra organismului.

Indicații terapeutice

Afecțiuni reumatismale degenerative (spondilartrită anchilozantă sau poliartrită reumatoidă); 
Sechele după traumatisme ale sistemului osteo-articular; afecțiuni abarticulare (periartrite, fibromialgii); 
Manifestări articulare ale bolilor de nutriție; sechele ale tuberculozei osteo-articulare; afecțiuni ortopedice; 
Boli ale sistemului nervos central și periferic (accidente vasculare cerebrale, pareze, paralizii ale nervilor periferici); 
Boli ale aparatului respirator (emfizem pulmonar, bronșite cronice, alergii respiratorii); 
Boli dermatologice (psoriazis, eczeme cronice, neurodermite); boli metabolice (obezitate, diabet, guta); 
Boli ginecologice (anexite, metroanexite, sterilitate); 
Boli ale aparatului digestiv (tulburari cronice digestive, disfunctii ale cailor biliare); 
Boli ale aparatului renal (infecții cronice urinare, microlitiaze).

Acces

Rutier: București - Constanța prin Slobozia pe DN 2A ( E 60) si Constanța - Mangalia pe DN 39; București - Constanța prin Fetești pe DN 3A și Constanța - Mangalia pe DN 39; Feroviar: 

Gara Mangalia pe linia București - Constanța - Mangalia; 

Aerian: aeroportul Mihail Kogălniceanu - Constanța.

Scurt istoric

Primele așezăminte datează din perioada colonizării grecești (Cetatea Callatis). Sub denumirea de Mangalia (Pangalia), localitatea este menționată în sec al XII lea într-o hartă realizată in Pisa. Stațiunea se dezvoltă odată cu construirea salbei de stațiuni de pe Litoralul Românesc.

Clima

Climat maritim cu o temperatură medie anuală de 11,2 grade Celsius (22 grade Celsius în iulie și 0 grade Celsius în ianuarie). Iernile sunt blânde cu puțină zăpadă. Durata de stralucire a soarelui pe timpul verii depășește 10-12 ore pe zi, media anuală fiind de 2400 ore anual. Vânturile sunt aproape permanente, cu viteza medie anuală de 4 m/s, din direcțiile NE si V ( briza marină). Precipitații anuale medii de 380 mm.

Tipuri de proceduri

Hidrotermoterapie (băi sulfuroase, băi de nămol, băi de plante, băi de nămol, băi galvanice, duș subacval, împachetări cu nămol sau parafină, gimnastică în piscină cu apă de mare sau cu apă sulfuroasă), kinetoterapie, gimnastică medicală, masaje uscate cu nămol, electroterapie, cură geriatrică (pell-amar, gerie-royal, produse gerovital, acupunctură, infiltrații.

Compozita resurselor balneare

Nămolul sapropelic extras din Lacul Techirghiol conține 70,2% apa; ape mezotermale la 21-22 grade Celsius; apa de mare cu mineralizare de 15,5g o/oo.

Obiective turistice

Muzeul de Arheologie "Callatis", înființat în 1925 (colecție de antichitati greco-romane: coloane antice, basoreliefuri, sculpturi, podoabe, ceramică fină de alabastru, statuete, numismatică) 
Vestigiile Cetații Callatis, ridicată în sec. VI I.Ch.- sec. IV d.Ch. (Portul antic Callatis, Apeductul roman, morminte antice, bazilica de tip sirian) 
Colecția de curiozități "Mercurius" (stampe, litografii, ceasuri, lucrari de pictură, sculptură, grafică) 
Geamia "Esmahan Sultan", monument de arhitectura din 1525, în stil maur (colecție de covoare orientale, obiecte de cult valoroase, fântâna rituală, Lapidarium, cimitir turcesc).

 

Împrejurimi, atracții turistice

Constanța: Muzeul de Istorie Natională și Arheologie; Muzeul Marinei Române; Muzeul Arheologic în aer liber, Edificiul roman cu mozaic, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie Militară, Muzeul de sculptură "Ion Jalea", Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (Acvariul "Prof. Ion Borcea", Delfinariul, Microdelta, etc.), Complexul Astronomic (Planetariu, observator astronomic, stație solară), Catedrala Episcopală Ortodoxă Română (ridicată în stil românesc în 1883), Templu mozaic de rit spaniol, Moscheia mare (în stil egipteano-bizantin cu influențe românești - 1822), Casinoul (construit în 1909 în stil baroc francez cu elemente rococo), Farul genovez (sec. XIV), Farul nou (ridicat în 1958), Portul comercial (amenajat în 1857), Portul turistic Tomis 
Adamclisi: Complexul muzeal Tropaeum Traiani 
Murfatlar: Complexul rupestru mânăstiresc funerar ; Muzeul viticulturii dobrogene 
Cernavodă: Vestigii arheologice din culturile Hamangia, Gumelnița și Cernavodă, Complexul de poduri și viaducte "Anghel Saligny"(cel mai lung din Europa) 
Rașova: urmele fortificației romane Flaviana (din timpul lui Constantin cel Mare) 
Hârșova: Castrul roman Carsium (ridicat de Împaratul Traian în anul 103 d.Ch.), Histria: Cetatea Histria (prima colonie grecească de pe malul Pontului Euxin întemeiată în anul 657 i.Ch. de corabierii din Milet) 
Limanu: Colecție de artă (pictură, sculptură, grafică) 
Medgidia: Muzeul de Artă, Moscheea Mare (monument de arhitectura maura din 1856); Mircea Vodă: Castru roman 
Ostrov: Ruinele cetății romane-bizantine Dervent 
Sat Șipotele: Pădure cu bujori dobrogeni, monument al naturii 
Cheia: Masivul Cheia, rezervație naturală peisagistică, geologică și botanică 
Ion Corvin: Rezervație cinegetică 
Com. Limanu: Peștera Limanu, rezervație speologică.

Specialități gastronomice

Preparate specifice bucătăriei dobrogene: ciorbe pescărești, ciorbă de burtă, marinate din pește, saramura de crap, pește la proțap, crap umplut, cârnați de oaie, miel la proțap, șaslâc, chebab, chefir, baclavale, sarailii, dulciuri.