Stațiunea Saturn

Poziție geografică

Situată în extremitatea de SE a României, pe malul Mării Negre la 41 km S fața de Constanța și 3 km N fața de Mangalia.

Factori naturali de cură

Apa mării; nămol sapropelic extras din Lacul Techirghiol; ape mezotermale sulfuroase; bioclimat marin bogat în aerosoli salini și în radiație solară, cu efect stimulent asupra organismului.

Indicații terapeutice

Afecțiuni reumatismale degenerative ( spondiloză cervicală, lombară și dorsală); Afecțiuni ortopedice posttraumatice(fracturi, luxatii), anemii; 
Manifestări articulare ale bolilor de nutriție ( rahitism); 
Boli ale aparatului respirator (emfizem pulmonar, bronșite cronice, alergii respiratorii ); 
Boli dermatologice (psoriazis, eczeme cronice, neurodermite); 
Boli metabolice ( obezitate, diabet, gută); 
Boli ginecologice (anexite, metroanexite, sterilitate).

Acces

Rutier: București - Constanța prin Slobozia pe DN 2A (E 60) și Constanța -Mangalia pe DN 39; București - Constanța prin Fetești pe DN 3A și Fetești - Mangalia pe DN 22C și E 39; 

Feroviar: Gara Mangalia pe linia București - Constanța - Mangalia (239 km.); 

Aerian: București - Constanța (Aeroportul "Mihail Kogălniceanu")

Scurt istoric

Saturn este o stațiune nouă, introdusă în lista stațiunilor balneare românești în anul 1972. Stațiunea s-a dezvoltat odată cu celelalte stațiuni de pe Litoralul Românesc. Din punct de vedere administrativ aparține Municipiului Mangalia.

Clima

Climat maritim. Temperatura medie anuală este de 11.2 grade Celsius. ( 22 grade Celsius în iulie și 0 grade Celsius in ianuarie). Iernile sunt blânde cu puțină zăpadă. Durata de stralucire a soarelui pe timpul verii depășește 10-12 ore pe zi, media anuală fiind de 2400 ore anual. Vânturile sunt aproape permanente, cu viteza medie anuală de 4 m/s, din direcțiile NE și V ( briza marină). Precipitații anuale medii de 380 mm.

Tipuri de proceduri

Nămolul sapropelic extras din Lacul Techirghiol conține 70.2 % apa; ape mezotermale la 21-22 grade Celsius.; apa de mare cu mineralizare de 15,5g o/oo .

Compoziția resurselor

Nămolul sapropelic extras din Lacul Techirghiol contine 70.2 % apa; ape mezotermale la 21-22 grade Celsius.; apa de mare cu mineralizare de 15,5g o/oo .

Atracții turistice

Constanța: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie; Muzeul Marinei Române; Muzeul Arheologic în aer liber, Edificiul roman cu mozaic, Muzeul de Artă, Muzeul de sculptură "Ion Jalea", Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (Acvariul "Prof. Ion Borcea", Delfinariul, Microdelta, etc.), Complexul Astronomic (Planetariu, observator astronomic, stație solară), Catedrala Episcopală Ortodoxă Română (ridicată în stil românesc în 1883), Templu mozaic de rit spaniol, Moscheia mare (în stil egipteano-bizantin cu influențe românesti - 1822), Casinoul (construit în 1909 în stil baroc francez cu elemente rococo), Farul genovez (sec. XIV), Farul nou (ridicat in 1958), Portul comercial (amenajat în 1857), Portul turistic Tomis; Mangalia: Muzeul de Arheologie "Callatis" , înființat in 1925 (colecție de antichități greco-romane: coloane antice, basoreliefuri, sculpturi, podoabe, ceramică fină de alabastru, statuete, numismatică); vestigiile Cetății Callatis, ridicată în sec. VI I.Ch.- sec. IV d.Ch. (Portul antic Callatis, Apeductul roman, morminte antice, bazilica de tip sirian); colecția de curiozități "Mercurius" (stampe, litografii, ceasuri, lucrari de pictură, sculptură, grafică); Geamia "Esmahan Sultan", monument de arhitectură din 1525, în stil maur (colecție de covoare orientale, obiecte de cult valoroase, fântâna rituală, Lapidarium, cimitir turcesc). 

Adamclisi: Complexul muzeal Tropaeum Traiani; Murfatlar: Muzeul viticulturii dobrogene, degustări de vinuri; Limanu: Colectie de artă (pictură, sculptură, grafică); Peștera Limanu, rezervație speologica; Ostrov: Ruinele cetății romane-bizantine Dervent; Sat Șipotele: Pădure cu bujori dobrogeni, monument al naturii; Cheia: Masivul Cheia, rezervație naturală peisagistică, geologică și botanică;

Specialități gastronomice

Preparate specifice bucătăriei dobrogene: ciorbe pescărești, ciorbă de burtă, marinate din pește, saramura de crap, pește la proțap, crap umplut, cârnați de oaie, miel la proțap, șaslâc, chebap, chefir, baclavale, sarailii, dulciuri cu stafide și rahat.