Stațiunea Slănic Moldova

Poziție geografică

Stațiunea este situată la o altitudine de 530 m., pe versantul estic al Carpaților Răsăriteni, într-o depresiune străbătută de Pârâul Slanic.

Factori naturali de cură

Apele minerale carbogazoase ușor sulfuroase, clorurate, bicarbonatate, sodice, hipertonice, hipotonice sau oligominerale; 
Microclimatul de salină (Salina Tg. Ocna); 
Gazul de mofeta, bioclimat de crutare.

Indicații terapeutice

Afecțiuni ale aparatului digestiv (gastrite cronice hipoacide și hiperacide, ulcere gastrice și duodenale, colite cronice); 
Afecțiuni hepatobiliare (diskinezie biliară, colecistite); 
Afecțiuni ale căilor respiratorii; 
Afecțiuni metabolice și de nutriție; 
Afecțiuni ale rinichilor și ale căilor urinare; Afecțiuni neurologice periferice; 
Afecțiuni post-traumatice; 
Afecțiuni asociate (reumatisme degenerative sau artroze, afectiuni cardiovasculare, endocrine, ginecologice, profesionale, nevroze astenice), Afecțiuni cardiovasculare.

Acces

Rutier : De la Onești sau Miercurea Ciuc la Tg. Ocna pe DN 12A; de la Bacău sau Brașov pe DN 11 până la Onești apoi Tg. Ocna - Slănic Moldova pe DN 12B; 
Feroviar: Gara Slănic Moldova (Salina Tg. Ocna) pe linia Adjud - Ciceu apoi cursa auto până în stațiune; 
Aerian: aeroportul Bacău.

Scurt istoric

Localitatea este atestată documentar din anul 1755. Primul izvor de apă minerală a fost descoperit în anul 1800 în timpul unei vânători de urși în pădurile Slănicului. Ulterior, în 1807 au fost descoperite și alte izvoare. În 1827 a fost construit primul stabiliment balnear unde boierii moldoveni veneau să facă băi ( a fost distrus în timpul Primului Război Mondial și ulterior reconstruit). În scurt timp, izvoarele minerale din Slănic Moldova au devenit cunoscute și căutate. În 1832 au fost făcute primele analize chimice ale apelor.

Clima

Climat de tranziție între climatul de deal și cel subalpin. Temperatura medie anuală este de 7.4 grade Celsius. În zilele senine de vara se face simțită briza de munte. Precipitațiile anuale totalizează în medie 700 mm. Aerul este pur, bogat în aerosoli rașinoși și ioni negativi.

Tipuri de proceduri

Cură internă cu ape minerale; aerosoli și inhalații cu ape minerale și substanțe medicamentoase; băi cu apa minerală încălzită; hidroterapie; kinetoterapie; electroterapie; cultură fizică medicală; tratament în microclimatul de salina; psihoterapie; meloterapie; geriatrie.

Compozita resurselor balneare

Temperatura aerului în salină este de 12 grade Celsius, presiunea atmosferică de 731 mm Hg, umiditatea aerului este de 60-80%. Toți acești parametri sunt constanți.

Obiective turistice

Bacău: Muzeul Județean de Istorie "Iulian Antonescu"; Muzeul Județean de Etnografie si Artă; Muzeul Județean de Științe al Naturii; Complexul Astronomic Popular "Vasile Anestin"; Ruinele Curții Domnești, ridicată în 1481, ca reședința a Țării de Jos, de către Alexandru, fiul lui Ștefan cel Mare; Biserica Domnească "Precista" înălțată în 1491, în stil moldovenesc; Buhuși: Muzeul Țesutului și Postăvăritului (amenajat în fostul conac Buhuși din sec. XVIII); Mânăstirea Ciolpani, sec. XII, cea mai veche mânăstire de lemn din Moldova; Runcu: Mânăstirea Runcu, ridicată în 1457 de către Domnitorul Ștefan cel Mare; Comănești: Palatul Ghica(1790); Onești: Biserica Adormirii, ridicată în 1493 de către Ștefan cel Mare; Pod de piatră construit în vremea lui Ștefan cel Mare, cel mai vechi din țara; Parincea: Mânăstirea Parincea, întemeiată de călugări în 1702; Com. Ștefan cel Mare: Mânăstirea Bogdana, ctitorită la 1670; Tescani: Muzeul Memorial "George Enescu"; Dărmănești: Pădure de tisa (rezervație forestieră de 3 ha.), Barajul și Lacul Poiana Uzului; Cașin: Tărcătoarea (rezervație cinegetică de 30 ha., casă de vânătoare, păstrăvărie)