Stațiunea Turda

Amplasament geografic

Băile Sărate Turda se află situate în partea de est a municipiului Turda, la o altitudine de 360 m, într-o zona depresionară înconjurată de câteva înalțimi acoperite cu pădure. Stațiunea este situată la 30 km de municipiul reședința de județ Cluj Napoca, inima Transilvaniei.

 

Factori naturali de cură

Nămol mineral terapeutic (de turbă)
Ape minerale clorosodice hipersaline.

Indicații terapeutice

Stări preartrozice, tratament profilactic preartozic, stări alergice după reumatism articular activ sau infecțios de focar, reumatism abarticular, reumatism degenerativ;
Afecțiuni ale sistemului nervos periferic;
Afecțiuni ginecologice.

Contraindicații

Boli infecțioase de orice tip, boli ale sistemului circulator.

Acces

Auto: DN 15, E 60, la 30 km de Cluj Napoca si 75 km de Tâgul Mureș;

Feroviar: gara Câmpia Turzii;

Aerian: aeroportul Cluj Napoca și Târgul Mureș.

 

Scurt istoric

Vecinătatea salinelor și exploatarea sării au constituit motivul existenței multimilenare a orașului Turda (Potaisa fiind denumirea romana a orașului Turda). De aici romanii extrăgeau sarea, exploatările continuând și în evul mediu. Atestat documentar în anul 1705, orașul Turda de astâzi este rezultatul integrării treptate a unor așezări mai mici medievale. Băile Sărate Turda, cunoscute sub denumirea " ocele de sare de la Turda", funcționează pe amplasamentul a 15 lacuri naturale formate prin surparea tavanelor și inundarea galeriilor minelor de sare.

Clima

Climatul este temperat continental, zona deluroasă ferind stațiunea împotriva curenților de aer.

 

Tipuri de proceduri

Împachetări cu nămol la cald, băi la vana și bazin, băi de plante, băi galvanice, magnetodiaflux, curenți interferențiali și curenți diadinamici, ultrasunete, kinetoterapie, masaj.

 

Compozita resurselor balneare

Ape minerale sodice, clorurate, cu caracter sulfatat, bicarbonatat, calcic, magnezian, hipersaline, cu urme de iod.

 

Obiective turistice

Salina Turda reprezintă un factor de atracție pentru turiști, aceștia putând vizita galeriile participând la audiții muzicale sau efectua cura de aerosoli naturali;
Grădina Zoologică Turda situată la 150 m fața de Complexul Balnear Turda.
Cabana Cheile Turzii situată la 16 km de Turda, la est de rezervația naturală a Cheilor Turzii în munții Trășcău la o altitudine de 450 m reprezintă punctul de plecare pe traseele turistice montane și de alpinism; Hotel Alpin Muntele Băișorii * situat la o altitudine de 1385 m, lângă pârtia de schi în lungime de 1034 m dotată cu teleschi este punctul de atracție a iubitorilor sporturilor de iarna .